Mental Fitness Studio
  home    Wanderlee Magyarország Kft. rólunk aktuális kapcsolat
Banner
Éber vezetés tréning
MBSR alaptanfolyam

Mindfulness – az éber önirányítás

 

A mindfulness jelentése

Mi is pontosan a „mindfulness”? Ennek a szónak nincs pontos magyar megfelelője. Csak néhány példát sorolunk fel, melyeket fordításkor használnak: éber figyelem, tudatosság, éber jelenlét, éber tudat, tudatos figyelem, teljes odafigyelés, stb. A fogalom a tudatnak azt az állapotát jelöli, amikor teljesen jelen vagyunk, mégpedig a pillanatról-pillanatra gyakorolt ítélkezés-mentes éber figyelem segítségével. Ez minden élőlény természetes állapota, nincs benne semmi ördöngösség, mindenki megtapasztalhatja, sőt egy kis gyakorlás után bármikor tudatosan „átválthatunk” a hétköznapi cselekvés üzemmódból a létezés állapotába.

 

A módszerről

Az éber figyelmen alapuló stresszcsökkentés az évezredes keleti bölcsesség és a modern tudomány egyedülálló párosítása: a programot a Massachusetts-i orvosi egyetem Stresszcsökkentő Klinikájának alapítója;
Dr. Prof Jon Kabat-Zinn állította össze. Nem ezoterikus szenzációk, hanem tudományos elismertsége, és a módszer eredményességét igazoló kutatások magas száma jellemzi a módszert. Az angolul Mindfulness Based Stress Reduction (MBSR) programot és módosított változatát, az MBCT tréninget a legnevesebb orvosi egyetemeken (Oxford, Cambridge, Toronto, stb…) is kutatják és alkalmazzák. Az Egyesült Államokban és szerte a világon több száz egészségügyi intézetben tartanak MBSR tanfolyamokat, illetve olyan tréningeket, melyeket az MBSR modell alapján állítottak össze.

Az MBSR program segítségével egyszerű meditációs technikákat sajátíthatunk el. Ezek rendszeres gyakorlása által könnyebben küzdhetünk meg a mindannyiunk életében jelentkező stresszel, szorongással, félelemmel, pánikkal, a fizikai és lelki fájdalommal, javíthatjuk koncentrációs képességünket és figyelmünket, kiegyensúlyozottabb, harmonikusabb életszemléletet és önképet alakíthatunk ki, és nagyobb önkontrollra tehetünk szert. Klinikai kutatások igazolták, hogy az éberségmeditáció rendszeres művelése pozitív hatást gyakorol az agytevékenységre, az érzelmi folyamatokra, és az immunrendszerre.